Liegen tegen de bedrijfsarts extra kwalijk tijdens de coronacrisis

Sinds de coronacrisis geven bedrijfsartsen vrijwel alleen nog telefonische consulten. Dat heeft zo zijn beperkingen. Want hoe weet je of een werknemer eerlijke informatie geeft? De rechtbank Noord Holland moest zich onlangs buigen over bingo, liegen tegen de bedrijfsarts en ontslag op staande voet. Liegen tegen de bedrijfsarts is extra kwalijk tijdens de coronacrisis.

Ziekmelding wegens knieklachten

Een werkneemster meldt zich op 11 januari jl. ziek wegens naar haar zeggen knieklachten. De bedrijfsarts neemt enige weken later contact met haar op voor een telefonisch consult. Vervolgens rapporteert de bedrijfsarts aan de werkgever dat de werkneemster vanaf 1 februari weer voorzichtig kan gaan werken voor 3 uur per dag.

Maar op 1 februari verschijnt de werkneemster helaas niet op het werk. Op 10 februari neemt de bedrijfsarts opnieuw telefonisch contact met haar op. Bij die gelegenheid vertelt de werkneemster dat ze zó zwaar onder de medicijnen zit dat ze absoluut tot niets in staat is. Ze ligt de hele dag versuft op bed.

De werkgever doet een ontdekking

De werkgever ontdekt echter een Facebook pagina van deze werkneemster. Hieruit blijkt dat de werkneemster tijdens haar ‘ziekte’ druk bezig is met het opzetten van een eigen bedrijf in schoonheidsproducten. Tsja, als je het zo druk hebt met je eigen bedrijf heb je natuurlijk geen tijd om naar je werk te gaan……

De werkgever wil graag opheldering. Dus nodigt hij de werkneemster uit voor een gesprek. Dat weigert ze. Want haar vreselijke medicijngebruik staat geen gesprek toe.

Ontslag op staande voet

De werkgever besluit vervolgens de zieke werkneemster op staande voet te ontslaan. Dat pikt de werkneemster niet. Ze stapt naar de rechter.

Tijdens de zitting bij de rechtbank Noord Holland laat de werkgever vier filmpjes zien. Daarop is te zien hoe de werkneemster tijdens haar ‘ziekte’ haar schoonheidsproducten via bingo verloot. De rechter is van mening dat de werkneemster tijdens het bingo spel geconcentreerd, snel en accuraat te werk gaat. Van knieklachten geen spoor te bekennen.

Liegen tegen de bedrijfsarts extra kwalijk tijdens de coronacrisis

De filmpjes maken duidelijk dat de werkneemster bepaald niet de hele dag uitgeput op haar bed ligt en zwaar versuft is door medicijngebruik. Integendeel, ze heeft het bijzonder naar haar zin met haar bingo spelletjes.

De rechtbank is van mening dat een werknemer de bedrijfsarts extra waarheidsgetrouw en volledig moet informeren tijdens de coronacrisis. De bedrijfsarts kan immers tijdens telefonische consulten minder waarnemen. Daar mag geen misbruik van worden gemaakt.

De rechtbank oordeelt op 23 juni jl. dat de werkneemster de bedrijfsarts misleid heeft. Het ontslag op staande voet houdt stand. Ook ontvangt de werkneemster geen loon over de opzegtermijn en geen wettelijke transitievergoeding. Ik ben het volledig met de rechtbank eens. Liegen tegen de bedrijfsarts is extra kwalijk tijdens de coronacrisis.

Ontslag op staande voet is echter wel de zwaarste sanctie die je als werkgever kunt geven. Vraag daarom altijd eerst juridisch advies. Want het geven van ontslag op staande voet is tricky. Als je als werkgever niet aan alle vereisten voor ontslag op staande voet voldoet kan je dat duur komen te staan.